esmaspäev, 3. aprill 2017

Hommikune külaline ja päevastest tegemistest

Kuulsin läbi une, et keegi koputas uksele. Uks tehti lahti ja mingi mees astus sisse. Nõudlik ja otsiv hääl küsis: "Karorl?"
Võis ka kõlada ka ka Kalor või Karlorl. Igastahes on minu majaomaniku poja nimi Karol. Ehmatasin ülesse, et ei tea mis sugulased nüüd siia sattunud on. Tõusin kiiresti voodist, et minna vaatama, kes tuli, aga esikus polnud kedagi. Käisin kõik toad läbi, aga Kutt magas oma toas ning maja oli tühi.
Ju see mingi unenäo lõpp oli.

Kobisin voodisse tagasi. Vaatasin sülearvuti kella. Kell oli 7.30! Ohsa, kus võttis vanduma, et olen hiljaks jäänud, enam ei jõua putru ka keeta. Kargasin voodist välja ja hõikasin Kutti, et see üles ärkaks. Panin eelmine päev klaas kaerahelbeid klaasi sooja veega likku, et hommikul läheb pudru tegemise ja söömise peale vähem aega. Köögis pudrukauss käes seistes avastasin, et kell on alles 6.30! Islandil ju kella ei keerata, aga millegi pärast sülearvuti oli kella keeranud.

Magamistuppa jõudes näitas ka telefoni kell ainult 6.30. Läksin siis õnnelikuna kööki tagasi ja valmistasin oma pudru. Lisasin veel soola ja klaas piima. Pudru alla kaussi panen teelusikatäie võid.
Pildil on kausis veega üleöö seisnud kaerahelbed, klaasis piim. Pott on pudrukeetmiseks valmis
Homme tahaks rosinad juurde panna, sest poiss viskas pool putru minema, kuna see oli soolane. Vaatame kuidas rosinad asja mõjutavad. Ma põhimõtteliselt ei taha koju suhkrut osta. Mett võiks vist küll soetada.

Tööl olin INNis ehk seal, kus turska lindi peale pannakse ja see siis kolme korruselisesse sügavkülma läheb. Ootasime mingi 10 minutit UTi järgi, sest nad polnud oma kaste valmis pannud, et sügavkülmast lindi pealt tulev kala pappkarpidesse pakkida.

Peale esimest pausi pidas üks meestest kogu tootmise kinni, kuna kala oli roheline. Ilusate Silmadega ülemus pärast selgitas, et see roheline on teiste kalade nahk, mis on jäänud lindi külge kinni. Kuna külmkapis on 2x3x3 ehk siis 12 suurt mootorit, mis külma ringi ajavad, siis need ventilaatorid lennutavad lindi pealt teiste kalade naha ning kala pole enam puhas.

Kõik kolm ülemust pidasid esialgu aru INNis. Nii palju kui ma Islandi keelest aru sain, siis pakivad nad edasi, aga see kala, mis täna kõik välja võetakse, tuleb teise külmhoone lattu viia. Lisaks nad inspekteerisid veel kalu, mida meie Toanaabriga lindile ladusime. Päälik küsis, et kes lõikamislaual kontrolli teeb, et mõni kala on liiga räbal ja lõikajatele tuleb selgitada, milline kala on kvaliteetne ja millise võib "blokki" (ehk suuremad kalatükid, millelt eemaldatakse enne pakkimist nahk) panna. Meile tulid viis bulgaarlast tööle ja esimesed kolm päeva kui nad tööl olid, siis oli kala eriti jube. Nüüd on see palju parem ja ilusam. Vigu ikka juhtub sisse - mõnel kalal on uim küljes, mõnel on valge nahk veel küljes, mõnel pole sabatükk päris korralikult ära lõigatud jne.

Homme tehakse sügavkülm tühjaks ja ülehomme tuleb seda pesta. Meil on kaks sügavkülma süsteemi. Üks on see suur, kus on INN ja UT. Teine on 8 külmkapi rida, mis käivad kokku ja lahti nagu lõõtspill ning lõõtsa vahele pannakse alumiiniumpannid, mis on omakorda täidetud kas kilekottidega või karbikestega. Kogu jahutussüsteem käib tänu ammooniumile. Aeg ajalt on ka lekkeid olnud. Minu esimesel hooajal korra evakueeriti kogu tehas. Päris hullult ajas see nuuskpiirituse hais nutma ja kargas ninna. Targemad teada rääkida, et too ammoniaak on närvimürk.

Lisaks tursale on praegu ka "krauslepa" (grásleppa) hooaeg. See on minu meelest igavesti tihe/raske ning kole ja hirmutav kala. Kõht punnis ja väiksemad isendid on roosa või helesinise kõhualusega. Väärtuslik on ainult emaste mari. Ma ei teagi, mida tehases nende kala korjustega tehakse. Ilmselt pakitakse kilekotti ja külmutatakse ning siis müüakse firmadele, kes kalast teevad väetist või toidulisandit loomadele. Kalamarja 2 kotti eemaldatakse emase kõhust ja pannakse tünnidesse, kust koheselt järgmised inimesed valavad marja mingisse masinasse, mis eemaldab marjadelt kotid. Kogu tegevus tundub nii jälk. Esimest korda seda nähes pidin öökima hakkama. Aga nüüd kaks nädalat hiljem on isegi ok.

Leidsin YouTubest ühe video. Meil inimesed lõikavad kalal küll keskelt kõhu lõhki ja siis roogivad kõik sealt välja. Aga sealt saab ettekujutuse kala suurusest.
Meil oli eelmine nädal koosolek, kus oli vaja inimesi mingitesse komisjonidesse. Üks oli ürituste korraldamine ja teine oli tööalaste ettepanekute tegemiseks. Igast (rahvuse)grupist pidi olema vähemalt ühes esinduses liige. Mina kui eestlaste esindaja sattusin siis ürituste korraldamise komiteesse. Kapitoola tuli minu juurde enne lõunat ja ütles, et me peame nelipühade plaanis tehasesse mune peitma hakkama, aga enne seda tuleb kõike organiseerida. Neljapäeval peale tööd saame kokku. Kutil on küll vene keele Skype tund, aga nad saavad õpetajaga kahekesi palju paremini hakkama kui mina seal juures ei passi.

Lõuna ajal käisin korra "linnavalitsuses", et küsida rendi toetuse kohta, aga nad ütlesid, et pead ise netist pikenduse tegema. Ma korra proovisin, aga igakord uuele lingile vajutades viskab islandi keelse lehe ette ja siis kui inglise keelse peale lähen, siis olen alguses tagasi. Mõtlesin, et küsin peale tööd Amerikaaniku abi.

Aeg-ajalt on INNis töötades päris külm hakanud. Esimesena hakkavad külmetama näpud, siis varbad ja pärast keha. Ma hommikuti lähen jala tööle, seega on soe sees ja kampsuniga hakkab palav. Sügavkülmas on miinus 45 kraadi. Kui kala läheb lindi pealt pilust külmikusse, siis osa jahedat õhku vajub sealt ikka välja. Pilu ees on küll paksust pehmest läbipaistvast kollakast plastikust ribad, aga see ei hoia 100% jahedust kinni. Eriti külm hakkab siis, kui ka õues on miinuskraadid. Ma olen tavaliselt peale esimest pausi jalga tõmmanud villased sokid. Peale lõunat lisaks ka kampsuni. Paremasse kätte palusin spetsiaalse sooja punase kinda, mis tundub olevat ka videos oleval kalamehel käes. Vasakusse kätte panin kaks villast kinnast (kui on ainult puuvillana ja villane kinnas, siis hakkavad näpud külmetama) ning neile peale läheb veel kaks sinist lateks kinnast. Kaks, kuna kui pealmine läheb katki, siis alumine on terve ja külm vesi ei pääse kätt jahutama. Isegi kui mõni kalaluu teeb mõlemad kindad katki, siis luu väljudes ei pruugi kaks auku kattuda ning vee sattumine villasesse kindasse võtab rohkem aega.

Toanaaber naerutas mind oma rohkete anekdootidega ja elust Eestis kui ta veel noor oli. Kusjuures homme on Toanaabri sünnipäev. Ta saab 27. Sünnipäevadest rääkides, siis Islandlasel on täna sünnipäev. Tema saab kas 52 või 53.

Lõpetasime päeva 10 minutit enne nelja. Sellist kiirpesu pole ma lindile veel teinud kui täna. Homme-ülehomme nagunii läheb rohkemaks seebitamiseks ja küürimiseks.

Tavaliselt peale tööd ma käin ja katsun Bárani ust, et kas keegi on juba tööl. Aeg-ajalt nad jätavad ukse lahti. Leidsingi Amerikaaniku rääkimas mobiiliga. Ta kunagine esimene armastus tuleb siia tööle. Amerikaanik saatis mu pikalt kui tema abi küsisin, öeldes, et las islandi keele õpetaja õpetab elulisi probleeme lahendama. Küsisin veel Islandlase sünnipäeva kohta, aga näis, et Amerikaanik teeb talle lihtsalt õhtusöögi välja ja võtavad paar pitsi ja kõik. Ma polnud restoranis kuulduga rahul ja lahkusin. Mõtlesin, et ehk kogu Bárani seltskond istub peale tööd korraks maha dringiks, aga nad on omavahel koguaeg nagunii nii sabapidi koos, et see ei tulnud kõne allagi.

Käisin poes ja ostsin Kuti soovi peale liha ning hommikupudru jaoks rosinaid ja piima. Lisaks veel salati materjali. Kodus lasin Kutil salati kokku panna - kurk ja maitsestamata kreeka jogurt (hapukoort neil vist polegi). Maitseained võis poiss ise valida. Mina tegelesin hakkliha ja kartulite praadimisega. Kokku sai üks kena moos. Kannatas süüa küll. Ega ma mingi tore kokk pole, aga aia taha ka ei läinud. Meil on muidu nõudepesumasin ka, aga Kutt pesi käsitsi kõik nõud ka ära.

Tänane islandi keele tund lükati homsele. Kutil on koolis mingisuguse peo jaoks näidendi ettevalmistamine käsil. Tunde neil polegi, vaid ta aitab asju maalida ja pärast ka muusikat sättida.

(Kuulsin, et vabakoolis on ka muusikali ettevalmistamise nädal. Neil on 9. aprillil on esietendus.)

Hetkel möllab väike 40 km/h kiirusega tuul väljas ja vihma sajab. Hommikuks lubas külmetada.. ei tea kas lumi on maas. Pean veel pesu masinast välja võtma ja kuivama panema. Homme uued seiklused jälle.

2 kommentaari:

Peod, võistused ja puhkused

Tere Tavaliselt, kui vend mulle Facebookis sõnumi saadab, et kuidas läheb, siis see tähendab, et ma pole vist tükk aega midagi en...