teisipäev, 4. aprill 2017

Päeva nael - elektrikatkestus

pHommik algas jälle pudrukeetmisega. Seekord siis rosinad sisse. Panin ka veidi võid, sest mulle endale meeldib nii. Kutt vähemalt sõi, kuigi ütles, et rosinad pole tema teema.

Täna on Toanaabri sünnipäev. Leidsin eile Facebookist ühe laheda pildi ning edastasin selle sõnumina. Kuna ta läheb alati vata magama, siis nägi ta sõnumit alles hommikul ja tänas mind.
Vananemisest: 24 - oota....; 25 - oh jumal....; 27 - palun lõpetage see ära!
Tööd alustasin minu ja Toanaabri sisse logimisega. Iga hommik peame ennast registreerima ja kuna Toanaabril oli sünnipäev, siis vaatas tema ekraanilt vastu "til hamingju með afmælið" ehk siis palju õnne sünnipäevaks. Kahetsesin koheselt, et täna ta sisse logisin, aga juba oli hilja.

Alustasin tööd lõikamislaual. Nendel oli ülemine lint katki läinud ja nad vedasid kalu valgete korvidega laudadele. Uhh, mis jura. Kui bulgaarlased tulid kalatehasesse kuu aega tagasi tööle, siis tegid nad ka pilti.
Lõikamislaud

  • Pildi nurgas paremal üleval on ekraan, kust saab siis näha, millist ja kui suurt kala lõigatakse.
  •  Igal lõikajal on 3 nuga, mis kinnitatakse posti külge, kus on ekraan. Ühel teisel pildil on see paremini näha. 
  • Ekraani all on nugade teritaja - tõmbad noa sealt paar kuni 20 korda läbi ja läheb edasi. Kuigi teravamaks teritamiseks on alati üks mees, kes seda väga hästi teeb. 
  • Noateritaja taga on näha lint, kust kala lõikajate juurde jookseb. Too lint ongi hetkel katki. Otsast plastmass rull läks eile pooleks. 
  • Noateritajast vasakul pool on valge plastmassist klapp, mille taga on liikuv uks. Kui kala jookseb lindil, siis uks läheb lahti ja kala läheb valge klapi alt metallist kandikule. 
  • Kandikult võtavad lõikajad need plastmass lõikelauale, mis on alt LED-lampidega valgustatud.
  • Kui kala on puhastatud siis lükatakse kala otse kandiku pealt alla lainelisele alusele, mille keskel on pikk metallist ora. Kui ora kala raskuse tõttu alla läheb, siis kandiku alt ilmub lai plastmassist riba, mis lükkab kala järgmisele lindile ja viib soolamismasina juurde.
  • Kalaribad lükatakse vasakusse metallist auku.
  • Kui on mittekvaliteetne kala ehl "blokk", siis see lükatakse paremasse auku
  • Igaühel on oma voolikuga püstol, mida saab siis kasutada kogu oma laua või kala verest puhastamiseks. 
  • Laua all on tõstukitega prügikastid. Kui need täis saavad, siis lükkab tõstuk selle tühjaks lindi peale, mis viib prahi suurde kasti ja "bloki" väikesesse kasti. 

Nuge teritamas. 
Siin pildil on veel näha, et meil on laua alt välja tõmmatav tool ning Alexil on noateritaja pandud veevooliku hoidja vahele. Lisaks on ekraani posti otsas näha ka nugade vutlar. Igale vutlarile on peale kirjtatud kelle oma see on. Kõikidel lõikajatel on neid 2, seega omavad nad 6 nuga. Tööpäeva lõpus pannakse need nüri noa kandikule ja järgmisel päeval kasutatakse teist, mis on teritatud. Päeva jookus Noateritaja teritab kõik noad uuesti ja tõstab "nüri noa" kandiku osalt "terava noa" kandiku osale ümber.
Näha on ka restist alus, mille peal me seisame. Mõni paneb veel mustast kummist mati alla, et oleks kõrgem.

Tööriietuses bulgaarlannad. Taustal on näha lõikamislaud pea kogu pikkuses. 
Ma kunagi kirjutasin, mis peab seljas olema, aga pilt räägib rohkem kui tuhat sõna.

Täna oli ka kogu tehase koosolek. Suur boss käis rääkimas, et mis on tulekul ja mida on tehtud. Moiva hooaeg oli oodatust edukam. Nii suuri kalu polnud varem nähtud ja kalatehased said suuri kasumeid, olenemata kalameeste streigist. Räägiti ka puhtusest, et hoidke puhtust, mitte ärge loopige oma kalaseid asju. Lisaks kui tulete oma kohalt, siis enne "clean area"sse ehk puhtale alale minekut, tuleb püksid veega loputada. Siniseid põllesid kasutage terve päeva jooksul 1, mitte 4. Kellel on oma kindad, siis need peske ka enne igale pausile minekut ära, kui need on kalased. Järgmine makrelli ja heeringa hooaeg tuleb oodatust suurem. Meie kalatehas alustab varem kui lõunapoolsetel saartel. Hooaeg algab juuni lõpus, kuna makrelli ja heeringa kvoote tõsteti. Lisati ka üleskutse, et kui te teate inimesi, kes tahavad hooajal tööle tulla, siis andke teada, meil on alati inimestest puudus. Paluti ka edastada, et kui sa tööle ei tule, siis anna ikka teada, et oled haige või kui ära sõidad, siis anna paar päeva varem teada. Sest on olnud juhuseid küll, kus alles veerand kuni poole tunni pärast teised tulevad küsima, et kus üks või teine töötaja on. Lisaks on järgmine nädal munadepühad ja siis, kes ei soovi osalede munadepüha loosis pangu oma nimi seinale kirja. Koosoleku lõppedes oli paberileht nimesid täis.

Peale koosolekut saadeti mind töötama UTi. Kalad karpi ja kaaluda. Kaalumine ei ole eriti hea töö. Eriti hull on suurus 1000+, sest need kalad on enamvähem sama suured. Aga poolakad on suure kogemusega Öökull ja mina panime karpidesse ning Pöial-Liisi ning Punamütsike kaalusid. Nad olid väga tublid. Toanaaber tõstis kaste alusele ja Kurt oli nagu alati kahveltõstuki peal.  Kuna INNis kedagi polnud, siis lindi kinni panemisega oli probleeme. Ülemused muidu kaamerast jälgisid, aga kaks korda läks lint sedasi kinni, et keegi ei saanud aru miks. INNis arvuti ekraanil oli kogu masin hall, mis tähendab ka seda, et külmkappi pesta on viimane aeg. Öökulli mees käis arvutiga aeg ajalt abiks, aga lõpuks pidime ise lindi kinni pannema.

Peale lõunat tegime rahulikult tööd, kui kogu tehases läks elekter ära. Oli nii pime, et ei näinud sõrme ka suhu panna. Mul oli telefon kaasas. Panin kaamera lindistama, siis läks ka taskulamp tööle. Ma muidu ei oska sellel telefonil lihtsalt taskulampi tööle panna. Võibolla polegi sellist äppi installitud. Elekter tuli tagasi 5 minuti pärast. Elektrik ütles, et oli voolukõikumine tormi tüttu. Tuul oli kohati 60 km/h väljas.

Tööpäeva lõpetasime pooletonnisesse kasti kalade pakkimisega. Tegin seda koos Punamütsikesega. Toanaaber saadeti kaste tegema. Öökull ja Pöial-Liisi saadeti kuskile mujale.

Peale tööd oli islandi keele kursus. Saarepiiga oli haige ja šveitslanna ka ei saanud tulla, kuna kursus oli ootamatult teisipäeval.
Püsti seisab meie õpetaja
Lausete kokkupanemis mäng. Saime Kutiga hakkama
Kutt läks ujuma ning ma tahtsin õhtuks teha midagi kinoaga, aga poes seda siin ei müüda. Võtsin siis kuskusi ja vaatasin neid kastmeid, milles võiks liha keeta. Aga nähes koosstisosasid, otsustasin kodus ise kastmemöksi kokku keeta. Tegin purgil olevast sildist pildi, et pärast hea kodus vaadata, mis seal kastmes siis oli.
Koostisosad
Koostisosadeks olid enamvähem tomatid, sibul, jogurt, tomatipüree, suhkur, päevalilleõli, sibulapüree, ... , koriander, sidrunimahl, küüslauk, sool, karri, ingver, basiilik.

Kolme esimest ma ei pannud, Suhkru asemel panin mett. Õli oli rapsiõli. Sibulapüree asmel panin sibula pulbrit ja küüslaugu pulbrit. Päris hea sai. Kutt ka kiitis ning oli nii tubli, et aitas nõud pesumasinasse panna ja kui ma kööki veel lapiga üle tõmbasin, siis viis ta mu tööriided ka kuivama.

1 kommentaar:

Peod, võistused ja puhkused

Tere Tavaliselt, kui vend mulle Facebookis sõnumi saadab, et kuidas läheb, siis see tähendab, et ma pole vist tükk aega midagi en...